Исторически забележителности на Свиленград, които можете да посетите.

Тракийската куполна гробница в с. Мезек е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Откритите в нея предмети са представени с холограмните им изображения. Тук е открита и бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177 кг. Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул, Турция.

Средновековната крепост при с. Мезек е била гранична стражева крепост, охранявала територии между реките Марица и Арда. Сега тя е превърната в средновековен атракцион, който привлича посетители от страната и чужбина.

Крепостта „Букелон” при с. Маточина е на самата граница с Турция. От тук могат да се видят минаретата на гр. Одрин. В полетата край бреговете на Тунджа през 1205 г. цар Калоян заедно с куманите разгромява латините и пленява императора им Балдуин Фландърски. Твърди се, че първите няколко дни от пленничеството си той прекарва в „Букелон”, преди да бъде отведен в столицата Търново, а кулата в която е затворен да получи неговото име – Балдуинова.

Скални църкви с. Маточина и с. Михалич.

Старият мост на Свиленград е построен през 1529 г. Сега той е превърнат в пешеходна зона и място за отмора на река Марица. А над тихото й течение отскоро се издига открита сцена за представления.

В наричаното от свиленградчани „Червено училище” патриархът на българската литература Иван Вазов е учителствал. Впечатлен от мястото, Вазов посвещава и един от своите стихове на Свиленград.

В Свиленград се намира едно от малкото естествени находища на блатно кокиче в България.

В местността преди пункт „Капитан Андреево”, на метри до магистрала „Марица”, са разкрити следи от „Виа Диагоналис”, древният римски път, свързващ Средна Европа с Константинопол.